به گزارش خوزپرس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رییس جمهوری اسحاق جهانگیری عصر دوشنبه در جلسه شورای عالی آب به ریاست مشکلات مربوط به سد گتوند را از دغدغه های جدی مردم خوزستان و همه مسئولان کشور دانست و بر لزوم تسریع در اجرای برنامه ی تدوین شده برای رفع مشکلات و عملیاتی کردن راهکارهای علاج بخشی این سد تاکید کرد.
وی همچنین با اشاره به گزارش وزارت نیرو و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور از آخرین وضعیت اقدامات صورت گرفته در خصوص برنامه ی عملیاتی احیای رودخانه ی کارون و بهبود کیفیت آن، طرح ها و برنامه های تدوین شده را مثبت ارزیابی کرد و گفت: لازم است برای هر یک از این برنامه ها جلساتی با دستگاه های مربوطه برگزار و نحوه ی اجرا، تامین منابع مالی مورد نیاز و برنامه ی زمانبندی هر طرح به طور دقیق مشخص شود.
در این جلسه که وزیر نیرو، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، استاندار خوزستان، رییس سازمان هواشناسی و معاونان دستگاه های مربوطه نیز حضور داشتند، گزارش نهایی بررسی راهکارهای علاج بخشی سد گتوند ارائه و اعلام شد که براساس مصوبه یکی از جلسات پیشین شورا، نظرات تمامی دستگاه های مربوطه در مورد نتایج مطالعات موسسه آب دانشگاه تهران برای علاج بخشی سد گتوند اخذ، و راهکارهایی به عنوان جمع بندی نهایی تدوین شد که مورد موافقت و اجماع همه دستگاه های مرتبط است.
در ادامه این نشست همچنین گزارشی از آخرین وضعیت اقدامات انجام شده در خصوص برنامه عملیاتی احیای رودخانه کارون و بهبود کیفیت آن ارائه شد و برنامه های تدوین شده احیای این رودخانه تشریح شد که با نظر معاون اول رییس جمهور مقرر شد، در جلسه ای با حضور تمامی دستگاه ها و بخش های مرتبط، اعتبارات مورد نیاز، نحوه اجرا، برنامه زمانبندی و مسئولیت هر دستگاه در ارتباط با این طرح ها به طور دقیق مشخص شود.
وزیر نیرو نیز در این جلسه گزارشی از وضعیت بارش ها در سطح کشور و نیز وضعیت آب شرب در شهرها و روستاهای مختلف کشور ارائه کرد که جهانگیری پس از استماع این گزارش، از وزارت نیرو خواست برای تامین آب شرب مورد نیاز شهرها و روستاهای کشور اهتمام ویژه داشته و تدابیر لازم را از هم اکنون برای آمادگی در فصل تابستان اتخاذ کنند.
سد گتوند علیا، بلندترین سدخاکی کشور و آخرین سد روی رودخانه کارون است که در ۲۵ کیلومتری گتوند در خوزستان قرار دارد.
آنطور که کارشناسان می گویند جا نمایی اشتباه این سد باعث شده که سازند نمکی گچساران در مخزن سد قرار گیرد و انحلال نمک این سازند باعث شور شدن آب مخزن و رودخانه کارون شده است.
این سد در سال ۹۱ آبگیری شد.
شوری (EC) آب دریاچه سد از پنج هزار واحد (میکروموس) تا ۱۶۰ واحد در مخزن سد برآورد شده است.
مطالعات طرح حل مشکل سد گتوند از امسال به موسسه آب دانشگاه تهران واگذار شده و این موسسه گزارش خود را چند ماه پیش به سازمان مدیریت و برنامه ریزی (کارفرمای مطالعات) ارائه داده بود.
در مطالعات انجام شده، پنج راهکار کنترل شوری از مبدا، نمک زدایی و محبوس کردن نمک، مدیریت مخزن و شستشوی سریع، انتقال آب مخزن، انحراف آب و بر چیدن سد پیشنهاد شده بود.