به گزارش خوزپرس، حسین جابری انصاری در نشست خبری صبح امروز (دوشنبه) خود با اشاره به سفر رئیس جمهور چین به ایران و دستاوردهای این سفر، گفت: طی این سفر افق بیست و پنج ساله راهبردی چین و ایران مورد توافق دو کشور قرار گرفت.
وی ادامه داد: روابط با چین برای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت است. روابطی پایا و تاریخی بین دو کشور است. در حدود کمتر از نیم قرن گذشته که دوران جدید دو کشور برقرار شده است تا امروز همواره این روابط رو به گسترش بوده است و در بیش از یک دهه گذشته هم که جمهوری اسلامی ایران به دلیل تحریمهای ظالمانه تحمیلی برخی از قدرتهای جهانی شرایط خاصی را سپری میکرد روابط و همکاریهای بین ایران و چین از حجم و اهمیت خاص خود برخوردار بوده است.
جابری انصاری ادامه داد: در دوران جدید پسابرجام و پس از رفع این تحریمهای ظالمانه بینالمللی طبیعتاً رابطه با چین برای ایران و رابطه با ایران برای چین از اهمیت شایستهای برخوردار است و امیدواریم که مطابق توافقی که بین دو کشور بوده است در افق بیست و پنج ساله آینده شاهد شکوفایی و افزایش روابط دو کشور در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی و سایر جنبههای روابط باشیم.
گفتوگوی دو جانبه بین ظریف و ترکی الفیصل انجام نشده است
در این نشست مطبوعاتی خبرنگاری خطاب به جابری انصاری گفت که خبرگزاری رویترز در روز شنبه گزارشی منتشر کرد مبنی بر این که بین آقای ظریف و ترکی الفیصل شاهزاده سعودی در حاشیه اجلاس داووس و در جریان برگزاری نشستی در ارتباط با بحران سوریه درگیری لفظی ایجاد شده است که سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ گفت: در حاشیه اجلاس مجمع جهانی داووس مجموعه نشستهای مختلفی برگزار شد و آنچه که در آن خبر مورد اشاره قرار گرفته مربوط به نشستی است در ارتباط با مساله سوریه که در حاشیه اجلاس داووس برگزار شده است. این نشست توسط آقای دی میستورا، نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه برگزار شده بود و دراین نشست افراد شرکت کننده نظرات خود را در مورد بحث سوریه مطرح کردند.
وی با بیان این که گفتوگوی دو جانبه بین آقای ظریف و این مقام سعودی انجام نشده است، افزود: طبیعی است که در این نشستهای عمومی هر یک از شرکتکنندگان نظرات خود را مطرح میکنند و این خبر بیش از اندازه واقعیت خود مورد بزرگنمایی قرار گرفته است و همانطور که اشاره کردم گفتوگوی دو جانبهای وجود نداشته است.
بر اساس سیاستگذاریهای کشور درخواست آمریکا را پیگیری میکنیم
در این نشست خبرنگاری از سخنگوی وزار خارجه پرسید که روز پنج شنبه گذشته خبرگزاری فرانسه به نقل از جان کری گزارش داد که وزرای خارجه ایران و آمریکا در حاشیه اجلاس داووس با یکدیگر ملاقاتی داشتند و در این ملاقات آقای جان کری از ایران خواسته که اگر کمکی میتواند در مورد تعیین تکلیف وضعیت سه آمریکایی که در عراق ناپدید شده اند به آمریکاییها بدهد و آقای ظریف نیز بر اساس این خبر اعلام کرده که ایران هر کمکی که بتواند انجام میدهد.
جابری انصاری در پاسخ به سوال این خبرنگار گفت: آنچه که مورد اشاره شد درخواست از سوی آمریکاییها بوده است.
وی با اشاره به مساعدتها و کمکهای انسان دوستانه جمهوری اسلامی ایران درمورد موارد مشابه در چند سال گذشته گفت: مبادله اخیری که درارتباط با زندانیان صورت گرفت بر اساس همین نگاه و نگرش انسان دوستانه بود.
وی با بیان این که توجه به مسائل انسان دوستانه و ابعاد آن مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است گفت: توجه ایران به این موضوع زمینه حصول توافقی شد که شما هفته گذشته در بحث مبادله زندانیان شاهد آن بودید.
وی ادامه داد: در ارتباط با آنچه که در عراق رخ داده است اگر ایران بتواند کمکی بکند بر اساس سیاستگذاریهایی که در کشور انجام میشود این امر پیگیری میشود .
وی بار دیگر با بیان اینکه سیاست ایران در مورد مسائل انسان دوستانه انجام کمک در صورتی که توانایی آن را داشته باشد است ادامه داد: درمورد موضوع خاصی که مطرح شد باید این موضوع در مجاری ذیربط مورد بررسی قرار گیرد که آیا امکان چنین چیزی وجود دارد یا نه؟
گفتوگوهای مهمی بین رئیسجمهور و پاپ در واتیکان انجام خواهد شد
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در بخش ابتدایی سخنان خود در جمع خبرنگاران رسانههای گروهی با اشاره به رفت و آمدهای مهم دیپلماتیکی که بین ایران و کشورهای مختلف جهان در حال حاضر در حال انجام است، به سفر حجتالاسلام و المسلمین روحانی رئیس جمهور کشورمان به دو کشور اروپایی ایتالیا و فرانسه اشاره کرد و گفت: در سفری که ایشان به ایتالیا دارند علاوه بر گفتوگو با مقامات این کشور رایزنیهایی نیز با پاپ خواهند داشت.
جابری انصاری با بیان اینکه در سفر به فرانسه هیات بزرگ اقتصادی نیز رئیس جمهور را همراهی میکند تصریح کرد: این نخستین سفر اروپایی آقای روحانی در دوران ریاست جمهوری ایشان به ویژه در دوران پسابرجام است.
این دیپلمات عالی رتبه ایرانی در ادامه به روابط تاریخی ایران و ایتالیا اشاره کرد و گفت: در جریان فراز و نشیبهای سالهای گذشته روابط ایران و ایتالیا از بیشترین قوت برخوردار بوده است.
وی همچنین به فراز و نشیبهای رابطه ایران با فرانسه اشاره کرد و گفت: در سفر به این دو کشور مذاکرات مهمی بین مقامات ایران و ایتالیا و فرانسه صورت خواهد گرفت . گفتوگوهای مهمی بین رئیس جمهور و پاپ در واتیکان انجام خواهدشد.
جابری انصاری با بیان اینکه در جریان این گفتوگوها در ارتباط با روابط دو جانبه منطقهای بینالمللی و انسانی به ویژه در گفتوگو با پاپ گفت و گو و رایزنی میشود تصریح کرد: امیدوارم این سفر زمینه ساز تحرکات و همکاریهای گستردهتر بین ایران و کشورهای اروپایی به خصوص در مرحله پسابرجام باشد.
سیاست ایران گسترش همکاری با ترکیه و کنترل قطعی و مهار اختلافات بین دو کشور است
خبرنگاری در این نشست مطبوعاتی در مورد تهدیدهای ترکیه علیه ایران پرسید و خطاب به سخنگوی وزارت خارجه گفت: به نظر میرسد که ترکیه به دنبال احیای امپراطوری عثمانی است و آیا قرار است اقدامی برای کاهش تنش بین دو کشور و جلوگیری از سرد شدن روابط بین این دو کشور همسایه صورت بگیرد که این دیپلمات عالی رتبه کشورمان در پاسخ به سوال این خبرنگار اعلام کرد: ترکیه همسایه مهم و بزرگ ایران است و ما شاهد تاریخی از همکاریها و البته رقابتها و اختلافات بین دو کشور هستیم. سیاست ایران گسترش همکاری با ترکیه و کنترل قطعی و مهار اختلافات بین دو کشور است و ما تلاش میکنیم که روابط دو کشور در قالب رقابت طبیعی خود باقی بماند .
جابری انصاری درهمین راستا ادامه داد: به طور معمول بین کشورها رقابتهایی وجود دارد و مهم این است که کشورها با هوشیاری و تدبیر اجازه ندهند که این رقابتهای طبیعی تبدیل به دشمنی شود واین سیاست ایران در تعامل با کشورهای مختلف از جمله در مورد ترکیه است. ما تلاش داریم همکاریهای خود را با این کشور همسایه گسترش دهیم تا روابط دو کشور در چارچوب همان رقابهای طبیعی باقی بماند.
هر نوع میانجیگری منوط به تغییر سیاست عربستان سعودی است
نواز شریف برای ایفای نقش میانجیگری بین ایران و عربستان اعلام آمادگی کرد
در ادامه این نشست مطبوعاتی خبرنگاری با اشاره به سفر هفته گذشته نواز شریف، نخستوزیر پاکستان به تهران از سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد بحثی که در ارتباط با میانجیگری وی بین ایران و عربستان مطرح شده بود و اینکه اعلام شده قرار است یک هیأت ایرانی و سعودی در اسلامآباد با یکدیگر دیدار کنند، پرسید که جابری انصاری در پاسخ توضیح داد: آقای نواز شریف نخستوزیر پاکستان در سفری که به تهران و ریاض داشتند مسائل مختلفی را دنبال میکردند از جمله اعلام آمادگی برای ایفای نقش میانجیگری بین ایران و عربستان.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان افزود: جمهوری اسلامی ایران بارها به صراحت اعلام کرده است که ما از نیات حسنه کشورهای دوست و برادر در این زمینه استقبال میکنیم ولی معتقدیم که موفقیت هر نوع میانجیگری منوط به تغییر سیاست عربستان سعودی که مبتنی بر تنش و ایجاد بحران است، میباشد.
عربستان با ایران قطع ارتباط کرده و باید برای اتخاذ سیاستهای جدید و حل مسائل پیش آمده اعلام آمادگی کند
جابری انصاری با بیان اینکه هر نوع اتفاقی در راستای انجام این موضوع منوط به وجود اراده روشن درعربستان سعودی برای حل اختلافات است، خاطرنشان کرد: عربستان سعودی بود که با ایران قطع ارتباط کرد و آن کشور است که باید برای اتخاذ سیاستهای جدید و حل مسائل پیش آمده اعلام آمادگی کند که در حال حاضر هیچ علامتی در این ارتباط از سوی عربستان دیده نمیشود.
بحث مذاکرات سوریه سوال دیگری بود که خبرنگاران از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسیدند. در همین راستا خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه مذاکرات دور چهارم برای بحران سوریه قرار است به تعویق بیفتد و آیا در مورد تهیه لیست گروههای معارض و تروریستی در سوریه بین شرکتکنندگان در این اجلاس توافقی حاصل شده است که جابری انصاری در پاسخ با اشاره به تلاش برخی از کشورها از جمله عربستان سعودی در راستای تحمیل نظرات خود در ارتباط با لیست گروههای معارض سوری، ادامه داد: این گونه عملکردها باعث شده که مشکلی در پیشبرد جدول زمانبندی اتخاذ شده به وجود بیاید. چنانکه آقای دیمیستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه در سخنان خود اشاراتی به مشکلات فراروی گفتوگوهای پیش رو داشتند.
ایران به نقش کمککننده و تسهیل کننده خود برای حل بحران سوریه از طریق سیاسی ادامه میدهد
جابری انصاری به سیاست جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با حل بحران سوریه اشاره کرد و گفت: ما از همان ابتدا تأکید داشتهایم که حل بحران سوریه در چارچوب راهحل سیاسی باید صورت بگیرد و این موضوع راهحل نظامی ندارد و ما در راستای حل این بحران از طریق سیاسی مشارکت و همکاری داشتهایم و همچنان به نقش کمک کننده و تسهیل کننده خود ادامه میدهیم.
وی با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه هرچه زودتر توافق در مورد لیست گروههای معارض و گروههای تروریستی در سوریه صورت بگیرد تا مذاکرات حل بحران سوریه ادامه پیدا کند بار دیگر تأکید کرد: ایران به نقش کمک کننده و تسهیل کننده خود برای حل بحران سوریه از طریق سیاسی ادامه میدهد.
سفر رییسجمهور چین ارتباط مستقیمی با تحولات ایران وعربستان نداشت
یکی دیگر از سوالاتی که در این نشست از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسیده شد در مورد سفر رئیس جمهور چین به تهران بود. چنانکه خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه گفت رئیس جمهور چین قبل از سفر به تهران سفری نیز به ریاض داشتند و آیا ایشان در جریان سفر به تهران و ریاض تلاش کردند که نقش میانجیگری بین ایران و عربستان ایفا کنند که جابری انصاری در پاسخ، گفت: سفر رئیس جمهور چین به تهران سفری بود که از مدتها قبل برنامه ریزی شده بود. سفری مهم در چارچوب همکاریها و گسترش روابط بین تهران و پکن بود و ارتباط مستقیمی با تحولات جاری که در سوال شما مورد اشاره بود نداشت.
وی با اشاره به قراردادهایی که بین ایران و چین در جریان این سفر منعقد شد، خاطرنشان کرد: در این سفر در ارتباط با همکاریهای دو کشور و گسترش آن گفتوگوها و رایزنیهای خوبی انجام شد و همانطور که اشاره کردم این سفر ناظر به یک موضوع خاص مطلقاً نبود.
جابری انصاری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه ایران در شرایط پسابرجام در انتخاب شرکای تجاری خود محدودیتها و ضوابطی قائل است، خاطرنشان کرد: طبیعی است که در جریان رابطه هر کشور با کشور دیگر مجموعه عواملی از جمله ظرفیتهای دو کشور و نوع رابطه پیشین دو کشور در دورههای زمانی مختلف مورد توجه قرار میگیرد و قطعاً نوع روابط ایران با کشورهای دیگر نیز از چنین قاعدهای مستثنی نیست.
جابری انصاری در همین راستا ادامه داد: ایران در انتخاب شرکای تجاری خود علاوه بر موضوع ظرفیتها به این شاخص نیز توجه میکند که نوع تعامل آن کشور با ایران به خصوص در شرایط سخت تحریمهای ظالمانه علیه ایران چگونه بوده است و بر اساس معیارهایش از جمله معیارهایی که مورد اشاره قرار گرفت، روابط خود را با کشورهای مختلف تنظیم و یا بازتنظیم میکند.
برای سفر اشتاین مایر به تهران توافق شده، سفر مرکل از جمله مطالب رسانهای است
جابری انصاری در پاسخ به سوال دیگری در مورد صحت اخبار منتشر شده مبنی بر سفر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان به تهران در اردیبهشت ماه سال ۹۵، اظهار کرد: آنچه که بین ایران و آلمان در جریان است این است که قرار است آقای اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان به تهران سفری داشته باشند و در مورد زمان این سفر توافقی میان دو کشور انجام شده است و دیگر موارد منتشر شده در این زمینه مطالب رسانهای است.
وی ادامه داد: هرگونه توافقی بین دو کشور ایران و آلمان در خصوص رفت و آمد مقامات عالی دو کشور به تهران و برلین صورت بگیرد به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید.
فضای استراتژیک روابط بین ایران و آمریکا تغییری نکرده است
خبرنگاری در این نشست مطبوعاتی به سفر اخیر جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان اشاره کرد و گفت آقای کری در این سفر در دیداری که با ملک سلمان داشتهاند اعلام کردهاند که آمریکا در کنار سعودیها قرار خواهد داشت و با توجه به توافق هستهای بین ایران و آمریکا شما این تناقض را چگونه ارزیابی میکنید که سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: همانطور که قبلا نیز بارها به اطلاع مردم ایران رساندهایم توافق هستهای در مورد یک موضوع خاص و موردی است و فضای استراتژیک روابط بین ایران و آمریکا تغییری نکرده است و طبیعی است که آمریکاییها سیاست خاص خود را دنبال کنند و ایران نیز سیاست خاص خود را بر اساس راهبرد خود در زمینه سیاست خارجی دنبال میکند و بر همین اساس درجاتی از اختلاف بین دو کشور به خاطر راهبردهای متفاوت وجود دارد.
وی همچنین خطاب به این خبرنگار گفت: از دیگر سو هرگونه اظهارنظری را در مکان خود و در حد آن اظهارنظر انجام شده باید مورد توجه قرار داد.
این خبر تکمیل میشود.