به گزارش خوزپرس از اهواز، محمد کعب عمیر سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به شرایط نامساعد جوی ناشی از ایجاد کانون‌های ریزگرد در تالاب هورالعظیم در خوزستان گفت: بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و تعهدات ایجاد شده در چارچوب کنوانسیون بین المللی رامسر ، دولت باید نسبت به تالاب هورالعظم مسئولیت‌پذیر باشد.

وی افزود: در دولت های دوازدهم و سیزدهم، نمایندگان مردم خوزستان نسبت به اجرای پروژه‌های انتقال آب از سرشاخه‌ رودخانه های این استان بارها تذکر دادند و نیاز است در چارچوب قوانین و مقررات شرعی، قانونی و بین المللی به تعهداتی که نسبت به محیط زیست کشورمان داریم عمل شود.

نماینده مردم شوش و کرخه در مجلس شورای اسلامی با ابراز نگرانی از وضعیت تالاب هورالعظیم بیان‌داشت: این تالاب هم‌اکنون به کانون ریزگردها تبدیل شده است و مهمترین دلیل آن را می‌توان اجرای پروژه‌های انتقال آب و محقق نشدن حقابه استان دانست.

وی از خشکسالی به عنوان یک پدیده طبیعی نام برد و گفت: خشک شدن هورالعظیم به‌دلیل اجرای پروژه‌های انتقال آب رخ داده و همین موضوع در شرایط خشکسالی باعث گستردگی بیشتر کانون‌های ریزگرد در این تالاب شده است.

کعب عمیر یادآورشد: انجام پروژه‌های سدسازی بر روی رودخانه کرخه این شرایط را در آینده نیز بدترخواهد کرد و قطعا تالاب هورالعظیم را به نابودی خواهد کشید.

نماینده مردم شوش و کرخه یادآور شد: نابودی تالاب هورالعظیم، شرایط زیست محیطی در خوزستان را ناپایدار و به توسعه کانون ریزگردها در استان منجر می‌شود.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به “مسئله ۲۹ تحریرالوسیله امام خمینی(ره)” بیان‌داشت: در کتاب “احیای موات و مشترکات” امام راحل از نظر فقی و شرعی، موضوعی مانند انتقال آب از سرشاخه‌ رودخانه‌ها را که باعث کاهش حقابه پایین دست می شود را موضوعی رد شده و دارای اشکال دانسته‌اند.

کعب عمیر یادآورشد: جمهوری اسلامی در قالب کنوانسیون بین المللی رامسر نسبت به تالاب‌ها تعهداتی دارد که این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.

وی به اصل ۵۰ قانون اساسی کشورمان اشاره‌کرد و گفت: بر اساس این اصل قانون اساسی «در جمهوری اسلامی‌، حفاظت محیط زیست که نسل ‌امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته ‌باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌گردد؛ از این رو فعالیت های اقتصادی وغیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن‌ ملازمه پیدا کند، ممنوع است‌».

رییس حوضه آبریز رودخانه کرخه شرایط سدهای کرخه و سیمره در این حوضه را بحرانی اعلام کرد.

بر اساس این گزارش، رودخانه کرخه یکی از رودخانه‌های دایمی خوزستان و از منابع تامین کننده اصلی آب شرب این استان (طرح آبرسانی غدیر) و کشاورزی و دامداری است. کاهش آبدهی این رودخانه، تالاب هورالعظیم در انتهای حوضه کرخه را در سال‌های اخیر با بحران روبه رو کرده است.

رودخانه کرخه از ۶ استان می گذرد و طرح تسهیم این رودخانه در سال ۹۴ اجرا شد که با انتقاد نظام صنفی کشاورزی خوزستان و سازمان آب و برق خوزستان روبه رو شد.

خوزستان با تولید سالانه ۱۷.۵ میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی، رتبه نخست تولیدات کشاورزی را در کشور دارد اما در ۲ سال گذشته با خشکسالی شدید به ویژه در حوضه کرخه روبه رو بوده است.

آورد حوضه‌های آبریز خوزستان نسبت به میانگین بلندمدت ۳۴ درصد کاهش و در حوضه کرخه ۵۸ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

آورد تاریخی رودخانه کرخه به طور متوسط ۵.۲ میلیارد مترمکعب بوده که در ۲۰ سال گذشته به ۲.۵ میلیارد مترمکعب کاهش یافته و در سال آبی جاری نیز تاکنون ۱.۳ میلیارد مترمکعب بوده است.

سازمان آب و برق خوزستان کشت تابستانه در حوضه کرخه و کشت‌های پرمصرف از جمله شلتوک را در سراسر استان ممنوع اعلام کرده است.

بحران آب در تابستان سال گذشته در خوزستان به ویژه در حوضه کرخه، اعتراضاتی را از سوی کشاورزان، دامداران، اهالی شهرها و روستاهای مسیر کرخه و فعالان محیط زیست به دنبال داشت.