به گزارش خوزپرس از اهواز، کیخسرو چنگلوایی در نشست خبری که امروز ۱۴بهمن ماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: به مناسبت دهه فجر ۶۴ پروژه با اعتبار حدود ۵۰ میلیارد تومان افتتاح می‌شود. این پروژه‌ها مجموعا به طور مستقیم و غیر مستقیم برای ۸۴۸ نفر ایجاد شغل می‌کنند.

وی افزود: از تعداد ۶۴ پروژه ۲۸پروژه مربوط به بخش آب و خاک، ۱۲ پروژه باغبانی، ۱۲ پروژه دام و طیور، ۹پروژه شیلات و ۳ پروژه نیز مربوط به بخش صنایع تبدیلی و غذایی است.

چنگلوایی تصریح کرد: این تعداد پروژه در ۱۹شهر استان عملیاتی می‌شوند. از این تعداد ۱۰پروژه در شهرستان باغملک، ۸ پروژه در شهرستان کارون و باقی نیز در سایر شهرستان‌ها اجرایی می‌شوند.

اتمام فاز اول طرح ۵۵۰ هزار هکتاری تا پایان تیرماه سال ۹۷ 

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در خصوص طرح ۵۵۰هزار هکتاری مقام معظم رهبری، تصریح کرد: فاز اول طرح ۵۵۰ هزار هکتاری به نوعی در حال اتمام است و انشاالله تا پایان تیرماه سال ۹۷ شاهد اتمام فاز اول این طرح با مجری‌گری موسسه جهاد نصر خواهیم بود.

وی ادامه داد: از ۲۴۵هزار هکتار اراضی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در فاز اول، ۱۸۰ هزار هکتار کنترل و به بهره‌برداران تحویل داده شده است. ۵۳ تعاونی و تشکل نیز در ارتباط با این طرح تشکیل شده و اراضی که به اتمام رسیده است از طریق آن‌ها به بهره‌برداران تحویل داده شده است.

تامین آب فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری 

چنگلوایی در خصوص فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری عنوان کرد: در اجرای فاز دوم این طرح متاسفانه با یک تاخیر سه ساله برخورد کردیم. در سال ۱۳۹۳ که عملیات اجرایی فاز اول آغاز شد، بنا به دلایلی مجوز تخصیص آب فاز دوم داده نشد. در این زمینه پیگیری‌های بسیاری انجام گرفت و تاکید رییس جمهور، معاون اول و تلاش استاندار خوزستان و نهایتا با رویکرد جدید وزارت نیرو بحث تخصیص آب برای ۲۲۹هزار هکتار فاز دوم قطعی شد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: وزیر نیرو در یک نامه به رییس جمهور صراحتا اعلام کرد که برای تامین کل آب مورد نیاز طرح ۵۵۰هزار هکتاری مشکلی نخواهیم داشت. اگر تلاش می‌شد تا زودتر به این نتیجه می‌رسیدیم، شاید اکنون بخشی از فاز دوم نیز در حال اجرا بود.

وی گفت: خوشبختانه بحث تامین آب و صدور مجوزهای موردنیاز آن به طور کامل حل شده است. در خصوص مهندسی منابع مالی این پروژه وظیفه‌ای بر دوش سازمان برنامه‌ریزی گذاشته شده است. برای عملیاتی شدن فاز دوم طرح ۵۵۰هزار هکتاری در بخش وزارت جهاد کشاورزی و نیرو چیزی حدود ۱۲هزار میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.

سناریوی مدیریت مخزن برای علاج‌بخشی سد گتوند در حال اجرا است 

چنگلوایی در خصوص بحث تامین منابع مورد نیاز برای اجرای فاز دوم این طرح اظهار کرد:  آنچه تاکنون قطعیت پیدا کرده، در نظر گرفتن دو میلیارد دلار فاینانس برای اجرای این طرح است. برای تامین باقی مانده منابع مورد نیاز برای اجرای طرح، پس از صدور مجوز نهایی آب برنامه‌ریزی انجام خواهد گرفت. در حال حاضر برآوردها انجام و بر اساس گزارش‌ها دو میلیارد دلار فاینانس نیز قطعی شده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: قرار است تا باقی مانده منابع مورد نیاز نیز از محل صندوق توسعه ملی تخصیص داده شود اما این مساله نیاز به اخذ مجوز از مقام معظم رهبری دارد و سازمان برنامه‌ و بودجه و وزارت جهاد کشاورزی پیگیر آن هستند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا فاز دوم این طرح تا سال ۱۴۰۰به اتمام می‌رسد یا خیر؟ گفت: اتمام فاز دوم این طرح در سه سال شدنی است اما زمانی که همه مجوزها صادر و ابلاغ اعتبار صورت بگیرد. فاز اول که وسیع تر از فاز دوم است، به نوعی چهار ساله در حال اتمام است و قطعا می‌توان با استفاده از تجربیات به دست آمده در فاز اول، فاز دوم را سه ساله به اتمام رساند.

نگرانی‌‌ها نسبت به سد گتوند ادامه دارد 
خشکسالی وضعیت سد را بدتر از گذشته می‌کند 

چنگلوایی با اشاره به سد گتوند و شوری آب این سد عنوان کرد: برای علاج بخشی سد گتوند سازمان برنامه و بودجه، دانشگاه تهران را به عنوان مشاور و ارائه دهنده راهکاری برای حل مشکل این سد معرفی کرد. توسط این دانشگاه چهار سناریو برای حل مشکل ارائه شد. نهایتا سناریو مدیریت مخزن پذیرفته و در حال حاضر در حال اجرا است اما علی رغم این کار EC آب خروجی سد، حدود ۴۰۰میکروموس بیشتر از زمانی است که سد احداث نشده بود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان ادامه داد: این وضعیت می‌تواند بر روی اراضی و کیفیت محصولات اثر منفی بگذارد. بر اساس برآوردها حدود ۷٫۵میلیون تن نمک در آب پشت سد حل شده است و هر سال نیز حدود ۳٫۵میلیون تن نمک به آن اضافه می‌شود.

چنگلوایی افزود: کاهش شدید بارندگی‌ها که باعث کاهش آب ورودی به مخزن شده و همچنین افزایش ۱٫۵درجه‌ای دما نسبت به سال گذشته نگرانی‌ها را در خصوص سد گتوند بیشتر می‌کند. این مسایل وضعیت را در سد گتوند بدتر از گذشته می‌کند و باعث می‌شود تا شاهد حرکت نمک از لایه‌های پایین به سمت لایه‌های بالایی باشیم.

وی گفت: براساس نگرانی‌های موجود و کمبود آبی که وجود دارد اگر شاهد بارندگی خوبی در استان نباشیم، وضعیت کل منابع آبی استان نگران کننده خواهد بود. بر این اساس هیات وزیران گزارشی را از محیط زیست، وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی خواسته تا وضعیت فعلی و کشت‌های بهاره و تابستانه سال آینده بررسی شود.

بخش کشاورزی از سد گتوند خسارت دیده است 
  
رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: بخش کشاورزی از سد گتوند خسارت دیده است اما در خصوص میزان خسارات باید کار کارشناسی انجام بگیرد. این سد بر روی کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی اثر منفی گذاشته است و اگر بارندگی نداشته باشیم که وضعیت ذخیره سد بهتر شود شاهد افزایش EC آب خواهیم بود. با توجه به بارش برف و بارانی که بالادست داشتیم امیدواریم وضعیت بهتر شود.

چنگلوایی در خصوص کشت پاییزه و عدم تامین آب مورد نیاز آن اظهار کرد: سالانه در دو نوبت با سازمان آب و برق جهت تامین آب مورد نیاز کشت‌های تابستانه و پاییزه هماهنگی انجام می‌دهیم. امسال طبق روال سال گذشته در شهریورماه جلسات هماهنگی را با این سازمان برگزار کردیم.

وی افزود: براساس اعلام هواشناسی امسال نوید سال خوب آبی داده می‌شد اما سازمان آب و برق در کنار این مسایل مطرح شده اظهار نگرانی می‌کرد. در این زمینه در نهایت در جلساتی که با حضور معاونت عمرانی برگزار شد، سطوح زیر کشت به تفکیک حوضه ۵ رودخانه، شهرستان و نوع کشت مشخص شد.

خشکسالی امسال در طول ۶۰سال گذشته بی‌سابقه است 
وضعیت بحرانی در ۴حوضه آبی خوزستان 

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان این‌که امسال با خشکسالی بی سابقه‌ای در طول ۶۰سال گذشته مواجه شدیم، گفت: با توجه به این شرایط نه پیش بینی‌های سازمان هواشناسی عملیاتی شد و نه آبی در سدها بود که به کشاورزان تخصیص داده شود.

خشک شدن ۳۵ هزار هکتار از اراضی زیرکشت در حوضه زهره، خیرآباد و مارون 

چنگلوایی با بیان این‌که متاسفانه در ۴حوضه آبی استان شرایط بحرانی است، گفت: وضعیت حوضه کرخه نیز مقداری از سایر حوضه‌ها بهتر است اما این معنی آن نیست که در کرخه با مشکل مواجه نیستیم. امسال ۳۵هزار هکتار از کشت‌های انجام گرفته در حوضه زهره، خیرآباد و مارون حتی یک مرحله آب نیز دریافت نکرده‌اند و به طور کامل خشک شده‌اند. همچنین ۴۶هزار هکتار در این حوضه فقط یک مرتبه آب دریافت کرده‌اند.

وی افزود: در حوضه مارون با توجه به کمبود آب قرار است تا فقط برای کشت‌های دائم آب تخصیص داده شود. در حوضه دز نیز وضعیت مناسب نیست و آب به صورت نوبت‌بندی شده تخصیص داده می‌شود. در این حوضه مجموعا ۴۰ میلیون متر مکعب آب قابل برنامه‌ریزی وجود دارد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: اگر وضعیت بارندگی و شرایط نامناسب منابع آبی استان به همین شکل ادامه داشته باشد، در بحث کشت‌های تابستانه امسال و بهاره سال آینده ضرر خواهیم کرد.سالانه در استان خوزستان حدود ۴۶هزار هکتار کشت بهاره داریم که با توجه به این شرایط با مشکلاتی مواجه خواهیم شد.

خشکسالی کشت‌های دائمی را هم به خطر انداخته است 
در تصمیمات باید به فکر معیشت کشاورزان بود 

چنگلوایی تصریح کرد: کشت‌های دائمی استان مانند نیشکر، علوفه و… نیز با توجه به این شرایط در وضعیت خطر قرار دارند. در همه حوضه‌های باغبانی، زراعت، شیلات و … متضرر شده‌ایم و اگر این شرایط ادامه پیدا کند کشت بهاره و تابستانه به احتمال فراوان نخواهیم داشت و باید چاره اندیشی شود.

وی گفت: با توجه به این‌که کشاورزان شغل دومی ندارند و بسیاری از آن‌ها فقط از طریق کشاورزی درآمد خود را تامین می‌کنند، در هر تصمیمی که گرفته می‌شود باید به فکر معیشت کشاورزان نیز بود و برای آن‌ها برنامه‌ریزی‌هایی انجام بگیرد تا خسارت‌هایی که به آن‌ها وارد شده جبران و راهکاری نیز برای بحث نکاشت آن‌ها در نظر گرفته شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار کرد: تحویل حجمی آب، ارتقاء راندمان آبیاری و اصلاح الگوی کشت راهکارهایی هستند که می‌توانند در این شرایط بسیار بد آبی کمک کنند تا برون رفت داشته باشیم و وضعیت را بهبود ببخشیم.

عامل اصلی افزایش قیمت تخم مرغ، شیوع آنفلولانزای پرندگان بود 

چنگلوایی در خصوص افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ اظهار کرد: عامل اصلی افزایش قیمت تخم مرغ، شیوع آنفلولانزای پرندگان بود که حدود ۲۲ میلیون قطعه مرغ تخم گذار معدوم شد. این موضوع اثر بسیاری بر افزایش قیمت تخم مرغ و تولید آن گذاشت. در این زمینه وزارتخانه سیاست‌هایی را دنبال کرد و استان‌هایی که تولید بیشتری داشتند را به عنوان استان معین استان‌هایی که تولید کمتری دارند، مشخص کرد.
  
خریداری ۲۵۰۰ تن سیب و پرتقال برای شب عید

وی ادامه داد: در استان خوزستان نسبت به نیاز استان تخم مرغ تولید نمی‌شود. سالانه معادل هشت هزار و ۵۰۰ تن تولید تخم مرغ داریم اما نیاز استان حدود ۵۳ هزار تن هست و یکی از راهکارهای حل این مشکل توسعه این صنعت است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در خصوص تامین میوه شب عید بیان کرد: ۵۰۰ تن سیب و ۲۰۰۰هزار تن پرتقال برای استان خریداری شده و در حال حاضر در حال حمل به سمت استان است. این نوید را می‌دهیم که در خصوص مرغ، شکر، گوشت قرمز و برنج همه تمهیدات به کار گرفته شده است و استان تنشی در بازار نخواهد داشت.

انتهای پیام

ایسنا